Magyarország (látvány)sport térképe

Az alábbi térképen azt látjátok, hogy a felsorolt sportágaknak hol lesz legmagasabb osztályban játszó csapata, a következő szezonban. 

Budapestet talán érdemes is figyelmen kívül hagyni, hiszen férfi kosárlabdán kívül, minden más sportban van legalább egy budapesti csapat, de vidéken sok helyen – szerintem – érdekes a helyzet. Csak remélni tudom, hogy elég jól látszanak a dolgok (nézzétek el a szerkesztési módot, az sosem volt az erősségem), de azért leírom a saját észrevételeimet.

65393336_2406926396257807_8018518115576971264_o.jpg



Labdarúgás, férfi-női kosárlabda és kézilabda, férfi jégkorong és férfi vízilabda csapatok valamint a női és férfi röplabda Extra Liga csapatai kerültek fel. Lássuk, hogy mi a helyzet látványsport téren, kis hazánkban!

Nógrád megyének egyetlen csapata sincs, pedig 193 ezer ember él ott, akik ha úgy vesszük, minőségi sport nélkül maradnak. Ellenben Debrecen a legsportosabb városunk: hat elsőosztályú látványsport csapat is működik ott. Igaz, Hajdu-Bihar megyében más városnak nincs NB I-es (nevezzük így valamennyi legfelsőbb osztályban játszó csapatot) alakulata. Ezzel szemben például Nyíregyházán mindössze női röplabda csapat van, a 100.000 feletti városok egyébként így állnak:

Debrecen 6, Szeged 2, Miskolc 3, Pécs 3+1 (PINKK a plusz 1), Győr 2, Kecskemét 2, Nyíregyháza 1. 
A mindössze 61 ezres Kaposvár például 4 elsőosztályú csapattal is rendelkezik, ezzel az ország második legsportosabb nagyvárosa, holtversenyben a közel 100.000-es Székesfehérvárral. Őket egyébként 3 csapattal Zalaegerszeg és Szombathely követi, rajtuk kívül több olyan magyar város nincs, ahol kettőnél több elsőosztályú látványsport csapat lenne. Ha megyék szerint vizsgáljuk a helyzetet, (és Budapestet vegyük ki a képletből) akkor ez a sorrend:

Hajdu-Bihar, Somogy, Borsod, Fejér áll az élen 6-6 csapattal. Őket követi 5 csapattal Baranya, Győr-Moson-Sopron, Pest (Budapest nélkül). Vas megyének, Jász-Nagykun-Szolnoknak 4-4 csapata van, Tolna, Zala, Komárom-Esztergom, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád megye 3 elsőosztályú csapattal rendelkezik, Békés, Veszprém, Bács-Kiskun következik kettővel, és a sort Nógrád zárja, ahogy már említettem nulla élvonalbeli csapattal. 

A legnagyobb városok elsőosztályú csapatok nélkül:
Nagykanizsa (46.000)
Hódmezővásárhely (43.000)
Dunakeszi (43.000)
Szigetszentmiklós (38.000)
Baja (34.000)
Salgótarján (34.000)
Ózd (32.000)

Érdekes látni, hogy viszonylag sok közepes méretű városunk van, ahol látványsport szinten nem igazán van élet, vagy csak az alsóbb osztályokban. Ráadásul a fekete vonalas területeknél látszik, hogy viszonylag nagyobb országrészeink vannak, elsőosztályú csapatok nélkül. Vannak városok, régiók ahol kifejezetten jó a helyzet, de látható, hogy bőven akadnak vakfoltok a térképen.