Hogyan tovább magyar (profi)sport?

Miért gondolom, hogy nagyon bizonytalan a magyar profi sport jövője?

Szokás mondani, hogy érdemes felkészülni a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat. Most sem árt(ana) máshogy cselekedni. Nehéz és bizonytalan időszak fog várni a klubokra, tisztábban vagyok vele, hogy ez nem fog mindenkire vonatkozni, ahol van kiemelt állami szándék, vagy nagyon erős tulajdonosi háttér (Felcsút, Ferencváros, Videoton és társaik), ott túl nagy aggodalomra nincs ok. Gond ott lehet, ahol nincsenek erős kormánypárti emberek (brh), olyan sportág ami nem tartozik a miniszterelnök kedvencei közé, nincsenek megtakarítások, kevés a néző, alapból sem volt sok piaci szponzor. És sajnos vagy sem, a női kosárlabda mindenképpen utóbbihoz tartozik. Én imádom a női kosárlabdát, kedvelem a csapatokat, a játékosokat, de végtelenül realista is vagyok: a piacról képtelenség, hogy megéljen jelen formájában a magyar női kosárlabda, és ellentétben a labdarúgással, vagy a kézilabdával, nincsen igazán erős politikai támogatás.

Lássuk, hogy jelen forgatókönyvek szerint, milyen bevételek maradhatnak meg, és melyek azok, amelyek eltűnhetnek. Fontos hozzáfűzni, hogy most mindenki csak a sötétben tapogatózik, biztosra semmit sem lehet venni, egyedül az marad, amit hiteles emberektől hallunk, és a saját józan eszünk.

TAO, Szerencsejáték pénz, önkormányzati támogatás, szponzorok, jegybevétel. Leginkább ezek azok a tényezők, melyekből összeadódik a legtöbb női kosárlabda csapat bevétele.

dio0a_zeiee.jpg

Ha hihetünk Muszbek Mihálynak és a parlamentből érkező pletykáknak/híreknek, akkor ez a tétel igen jelentősen fog csökkeni. Egyfelől jövő ilyenkor sokkal kevesebb nyereséges vállalkozás lesz, amely adhatna TAO-t, másfelől könnyen elképzelhető, hogy az államháztartás olyan állapotban lesz, hogy erről a nagyon sok milliárd forintról jövőre már nem mondhat le. Ha igazak a hírek, akkor a mostani TAO-keret 75%-a fog eltűnni, ha egy csapat eddig 100 milliós TAO-kerettel rendelkezett, az jövőre 25 lesz.

Szerencsjáték pénz. Sajnos a pontos számokat nem tudom, de másfél évvel ezelőtt a női kosárlabdában csapatonként 30 millió forintot fizetett a Szerencsejáték Zrt. Jelen gazdasági helyzetben nagyon komoly kérdés, hogy a kormány lemondhat-e erről az összegről, itt is abszolút reális az, hogy csökkenjen ez a támogatás.

Önkormányzatok. Az önkormányzatok naptári évre tervezik a költségvetésüket, ahogy hallani lehet, már idén is jelentősen újra kell gondolniuk a dolgokat, hiszen a vírus miatt jelentős forrásokat von el az állam, a városoktól, azt pedig lehetetlen megjósolni, hogy a 2021-es önkormányzati költségvetések mekkorák lesznek, és annak hány százalékát költhet sportra egy-egy város. Nem hiszem, hogy sok és sokat. Ráadásul a klubok nem is tudnak előre számolni, óriási bizonytalansági faktor ez most, hiszen a 2020/21-es keretet lassan össze kellene rakni, de sok csapat esetében amíg nem biztos, hogy az önkormányzattól 5, 20 vagy 50 millió forint fog érkezni, addig tervezni is nehéz. Felmerül a kérdés: felelős klubvezető köt most szerződést drága játékossal, 2021 júniusáig?

Szponzorok. Sok cég éppen azért küzd, hogy egyáltalán életben maradjon, nagyon sok cég/vállalkozás fog megszűnni, vagy kényszerül komoly leépítésekre. Nehéz elképzelni, hogy az a vállalkozás, amely eddig tudott adni 100 egység pénzt a helyi sportcsapatnak, jövőre is megtudja-e ugyanezt tenni. Kívánom, hogy igen, de reális forgatókönyv, hogy sokkal kevesebb potenciális szponzor marad a piacon, sokkal kisebb támogatási összegekkel.

Jegybevétel: ez sajnos a női kosárlabda bajnokságban eddig is elhanyagolható tényező volt, de nem nehéz kiszámolni: ha egy városban sok ember veszti el a munkáját, nem biztos, hogy kosárlabda meccs belépőkre fog költeni, pláne akkor nem, ha a fenti dolgokkal összefüggésben jelentősen csökkeni is fog a színvonal.

Alapvetően azt látom, hogy nagyon sok klubnál hihetetlenül nehéz időszak jöhet. Nem fogok hazudni, biztos vagyok abban, hogy lesznek olyan csapatok, amelyek csődbe fognak jutni. Lesznek olyanok is, akik a jövőben maximum félprofi szinten fognak tudni működni. Biztos, hogy a mostani költségvetések jelentősen (szerintem minimum a felükre) fognak csökkeni. Nagyon sok jó játékos fog távozni a bajnokságból, olyan országokba, ahol nagyobb fizetésekért játszhatnak.

Nehéz időszak jön, és egyelőre lehetetlen megmondani, hogy mi lehet a jó irány, hogy miként lehet ezt majd túlélni. Én továbbra is azt javaslom a kluboknak, hogy közösen hozzanak a következő évre egy költségvetési plafont, melyet senki sem léphet át, legyenek egymással szolidárisak, mert annak nincs értelme, hogy a klubok egyik fele ugyan túléli a válságot, de a másik fele eltűnik a térképről: ebben az esetben egy időre megszűnik a profi női kosárlabda az országban. Azt pedig senki sem akarhatja.