Hogy fog kinézni jövőre, az U20-as szabály?

Hogy fog kinézni jövőre az U20-as szabály, és mi vár azokra, akik idén „öregedtek” ki alóla?

Korábban egyszer már foglalkoztam a témával, akkor Studer Ági, Kiss Virág és Török Ági idei teljesítményét hasonlítottam össze, az előző éves teljesítményükkel, lévén ők voltak az első fecskék, akik túlléptek az U20-as szabály jelentette kedvezményeken. Az igazán érdekes szezon a következő lesz, hiszen nem kettő, hanem jóval több játékos fog kiöregedni, és ahogy az is kérdéses, hogy ők miként fogják megállni a helyüket, úgy az is, hogy kik követhetik őket.
Pusztai Petra, Kányási Veronika, Gereben Lívia, Mérész Beatrix, Radócz Fanni, Lelik Réka, Jáhni Zsófia, Tenyér Zsófia, Czukor Dalma, Varga Kamilla és Bernáth Réka azok a játékosok, akik idén még U20-asok voltak, a következő szezontól azonban már nem lesznek azok. Köztük szép számmal akadnak olyanok, akik már felnőtt válogatottak, vagy a válogatottság kapujában állnak, ugyanakkor nem tagadom, vannak akiket féltek a következő szezontól. Egyelőre még nem tudni, hogy miként fognak kinézni a keretek, ahogy azt sem, hogy a fent megnevezett játékosok maradnak-e jelenlegi csapatukban, vagy sem.

Köztük egyértelműen akadnak olyan játékosok, akik már idén sem úgy játszottak, mint egy U20-as játékos: Lelik, Mérész, Tenyér vagy Bernáth is bőven több volt ennél, mindannyian abszolút alapembereik voltak a csapataiknak, sőt kulcsjátékosaik, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a játszott percek átlagai. Vannak azonban olyanok is, akik U20-asként sem voltak elsőszámú opciók, és így is viszonylag kevesebb időt kaptak az edzőiktől, nekik talán nehezebb lesz a következő szezon, de szívből szurkolok, hogy ne így legyen.

Nézzük, hogy kik lehetnek a következő idény kedvezményezett játékosai!



Vannak olyanok, akik eddig is csapatuk elsőszámú opciói voltak az U20-as szabályra: Wentzel Nóra Pécsen, Dombai Réka Győrben, Kovács Georgina Zalaegerszegen, Szirony Dorina Cegléden, Miklós Melinda Szekszárdon, Tóth Orsolya pedig a Vasasnál játszott U20-as játékosként, és életkoruknál fogva még jövőre (sőt, sokan az után is) a vonatkozni fog rájuk a szabály.

kkjj.jpg

Ahol lesz – némi – változás, az Diósgyőr, Újbuda, a Csata, a PINKK, Sopron és a TFSE csapata.

Diósgyőrben ugyan két U20-as játékos is kiöregedett (hihetetlenül fura ezt a szót használni, húszéves lányok esetében), ám Kiss Angelika személyében akad minőségi pótlás Miskolcon. A korosztályos válogatottakban is remekül bizonyító, fiatal center már idén is bőven kapott lehetőséget Cziczás Lászlótól: 20 mérkőzésen lépett pályára (5 alkalommal kezdő is volt), 12.7 percet töltött átlagban ott, 4.7 ponttal, 2.3 lepattanóval hálálta meg a bizalmas. Aki követte a tavaly nyári U18-as Európa Bajnokságot, ott is láthatta a nagyon harcos, kiváló fizikai adottságokkal rendelkező fiatal játékost, személy szerint hatalmas potenciált látok benne, hogy idővel felnőtt válogatott kosárlabdázóvá váljon.

A BEAC esetében nehezebb a helyzet, bevallom nem tudom megjósolni sem, hogy ott ki lesz jövőre az elsőszámú U20-as játékos (már ha egyáltalán lesz olyan, hogy „elsőszámú”), az mindenesetre örömteli, hogy több lehetséges játékos is akad, mint például Galántai Alma, Juhász Angéla vagy Zsámár Lili.

A Csata – a Diósgyőrhöz hasonlóan – két U20-as játékost is „elveszít”, Lelik és Radócz személyében. Szerencsére az ország egyik, ha nem a legjobb utánpótolásbázisáról van szó, ennek okán minimum három, nagyon tehetséges lány is akad a keretükben: Angyal Barbara, Mányoky Réka és Boros Júlia. Ők tavaly nyáron az U18-as EB ezüstérmes csapat alapemberei voltak. Akkor nekem személy szerint hihetetlenül tetszett Angyal játéka, időnként (persze némi rutintalansággal) Iványi Dalmára emlékeztetett. Persze ahhoz még rengeteget kell fejlődnie, hogy a magyar kosárlabda sport egyik legnagyobb legendájával említhessük őt egy lapon, de a potenciál, a tehetség, és ahogy látom, az intelligencia is adott hozzá. De nem mehetünk el szó nélkül Mányoky Réka és Boros Júlia mellett sem, akik szintén nagyon jó játékosok, és már az előző szezonban is meglehetősen sok időt tölthettek a pályán. Egyébként nekem kimondottan tetszik, amit a Csata csinál: három minőségi légiós, plusz a sajátnevelések. Ez egy jó út, ez egy járható út, ez az az út, ami hosszútávon a magyar kosárlabdának kedvezni tud.

A PINKK esetében elsősorban Kovács Kitti és Vári Zita személyében találhatják meg az „új” U20-as játékosukat, Vári már tavaly is rendre pályára került (19 meccs, 3-szor volt kezdő, 21.2 perc), a fiatal szegedi lány előtt a következő szezon lehet a nagy esély arra, hogy igazán berobbanjon az A-csoportba.

A Sopronnál előrelátó módon, már 2019 nyarán gondoskodtak 2020 őszéről: nem véletlenül szerezték meg Varga Alizt a Vasastól, egészen biztosan előre gondolkodtak és a jövőbe fektettek be, nagyon helyesen. Aliz 2001-es születésű, természetesen ő is ott volt a tavaly nyári nagyon sikeres kontinensviadalon, abszolút alapembere volt annak a válogatottnak, és már idén is kapott szép számmal lehetőséget, Gáspár Dávid vezetőedzőtől. Majdnem minden mérkőzésen pályára lépett, Euroliga tapasztalattal is gazdagodott, most pedig számára is jöhet az a szezon, ahol igazán berobbanhat a köztudatba. A képességei adottak hozzá, szurkolok, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából 2020 őszétől!

A TFSE-MTK csapatánál vélhetően Boros Berta lehet majd az elsőszámú U20-as játékos, a fiatal irányító idén is sokat játszott (19 mérkőzésen is pályára lépett), ősztől pedig még több időt tölthet a pályán, aminek hála ő is tovább fejlődhet.

Ti mit gondoltok, a kiöregedő U20-as játékosok közül kik fogják megállni a helyüket a bajnokságban, illetve jövőre melyik fiatal játékos fog igazán berobbanni?