Vége a Szolnok dominanciájának?

Tavasszal bombaként robbant a hír, miszerint Nyerges Zsolt kiszáll a Szolnoki Olajból, a csapatot pedig újra az önkormányzat fogja üzemeltetni. Jós tehetségre már akkor sem volt szükség, hogy egyértelműen lássuk: a magyar bajnokságban 2010 óta mindent uraló Olaj egyeduralkodása véget ér. És ugyan írhattam volna úgy is a címet, hogy Vojvoda távozásával vége a Szolnok dominanciájának, de alapvetően nem ma dőlt el, csupán ma csúcsosodott ki a dolog.

2011 és 2019 között mindössze három olyan év volt, mikor nem a piros-feketéké lett a bajnoki arany: kétszer az Alba Fehérvár, és egyszer a Falco tudott győzni. Ami a magyar kupát illeti: az Alba ott is kétszer diadalmaskodott, illetve egy alkalommal a körmendiek vitték haza a kupát. Könnyen kiszámolható: 9 év, 6 bajnoki és 6 kupagyőzelem. Óriási dominancia, persze ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy gazdaságilag magasan a többi csapat felett állt a Szolnok, és olyan játékosok fordultak meg náluk, mint Lóránt, Keller, Báder, Horváth, Vojvoda, Benke, Milosevic, Trotter, Andric, Perry, vagy Simon. Most viszont úgy fest, a pénz inkább az ország nyugati felére vándorolt, és sorra érkeznek a rossz hírek a Szolnok háza tájáról. Előbb a válogatott Benke Szilárd igazolt a Falcohoz, majd ma eldőlt, hogy Vojvoda (végre valahára) légiósnak áll, és az olasz első osztályban folytatja pályafutását. Ráadásul már korábban eldőlt, hogy Luksa Andric és Strahinja Milosevic sem marad Szolnokon. Persze alapvetően előfordulhat, hogy csoda folytán pótolni tudják a két távozó magyar klasszist, de erre viszonylag kicsi az esély. Egyrészt hozzájuk fogható játékos, sajnos nagyon kevés van, másrészt, akik vannak, szinte kivétel nélkül élő szerződéssel rendelkeznek. Ugyan Tóth Ádám távozására jó opció lehet Juhos Levente, de Vojvodát és Benkét szinte lehetetlen pótolni, pláne a posztjukon. Perl, Hanga vagy Váradi jöhetne szóba, de mindegyiküknek van szerződése, és hát maradjunk a realitásoknál, Hanga nem költözne Barcelona után Szolnokra, ahogy Szombathelyt sem most érdemes elhagyni, a hírek szerint.

image_028.jpg

Nagyjából három játékos jöhet szóba, Keller, Golomán és Allen. Amellett, hogy mindegyikük center, egyikük karrierje sem áll úgy, hogy most igazoljanak Magyarországra. Keller a francia élvonalban játszik, és állta meg a helyét, Golomán Amerikában van, ahogy Allen is, aki talán még az NBA-be is bekerülhet, de ha az nem is jön össze neki, vélhetően a magyarnál erősebb bajnokságba folytatja. Vojvodáék pótlására maradnak a légiósok, igen ám de ha egy csapatból egy használható magyar játékos távozik, és a helyére légiós érkezik, akkor könnyű kiszámolni, hogy egészen biztosan szűkülni fog a rotáció. Ugyanis 5 légiósnál többet nem lehet egy mérkőzésre nevezni. A Szolnok jelenleg úgy áll, hogy ha érkezik 5 külföldi, akkor mellettük marad a sérülékeny Kovács-Juhos páros, plusz a fiatalok, akikről azt érdemes tudni, hogy az NB II-ben sem sikerült kiharcolniuk a feljutást, a méltán híres ceglédi férfi kosárlabdázók ellenében. (Az NB II gyakorlatilag a negyedosztálynak felel meg, jobbára amatőr csapatokkal)

Persze temetni nem kell a Szolnokot, simán lehet, hogy egy-két év múlva ismét komolyabb tőkével fognak rendelkezni, mint most, de talán addig is lehet(ne) nagyobb szerepet fektetni az utánpótlás nevelésbe. Az elmúlt években könnyű helyzetben voltak, hála a magyar szinten óriási költségvetésnek, gyakorlatilag azt vettek meg, akit akartak, ennek eredményeként nem is fektettek komolyabb erőt a fiatalok pallérozódásába. Ennek a levét talán most fogják meginni, hiszen a saját nevelésű játékosok közül talán Rudner, és Pallai azok, akikből válhat hasznos kiegészítő ember. Korábban egyébként a Paks is hasonló utat járt be, ők is nagyon magasból zuhantak nagyon mélybe, és hasonló problémákkal küzdöttek, mint az Olaj: igazolásokra nem volt pénz, az utánpótláshoz pedig nem tudtak nyúlni. Gyanítom egyébként, hogy a magyar csapatok jelentős része járna hasonlóan, egy ilyen szituációban. Mindenesetre intő példa lehet, valamennyi magyar látványsport csapat számára, akik nem áldoznak utánpótlás nevelésre. Ha egyszer elfogy a pénz, akkor mi lesz? Akkor nem lesz hova nyúlni, akkor jön az elkerülhetetlen visszaesés.

Egy dominancia ugyan véget ért, de nincs kizárva, hogy kezdődik egy új, Szolnoktól nyugatabbra, Szombathelyen…