Az igazi (látvány)sport nemzetek

Gyakran felmerül kérdésként, hogy melyik országok számítanak sportokban, a legerősebbeknek. Nyilván például az olimpiák tekintetében láthatjuk az éremtáblákat, de azt gondolom, hogy sport és sport között is van különbség, van ahol – valljuk be- sokkal nehezebb felérni a csúcsra, hiszen nagyon nem mindegy, hogy egy sport globális népszerűsége mekkora, vagy az, hogy egy adott sportágból milyen gyakran rendeznek EB-t és VB-t. Hiszen vannak sportok, amik csak bizonyos régiókra korlátozódnak le, globálisan egyáltalán nem népszerűek (ilyen például a rögbi, kézilabda vagy vízilabda), vannak globálisan is népszerűek (labdarúgás, kosárlabda, röplabda), ahogyan vannak olyan sportok, ahol évente vagy kétévente rendeznek világversenyeket (tipikus példa a jégkorong, vagy a kézilabda), és van, ahol ritkábban (mint a labdarúgás, kosárlabda). Ettől függetlenül megvizsgáltam, hogy 2004 óta férfi labdarúgásban, női és férfi kosárlabdában, kézilabdában, röplabdában, vízilabdában illetve férfi jégkorongban melyik nemzetek szerezték a legtöbb EB és VB címet, majd összesítettem, és kaptam egy – szerintem – érdekes eredményt. 

eb-vb.png



Láthatjuk az eredményeket, illetve pontosabban az élmenőket. Oroszország vezet, őket a spanyolok, majd a szerb-francia páros követi. Az Egyesült Államok még úgyis felkerült a listára, hogy ők nyilvánvalóan Európa bajnokságokban nem indulnak (mondjuk persze főleg a kosárlabda és a női vízilabda miatt, labdarúgásban, kézilabdában gyakorlatilag sehol sincsenek, utóbbi sportot talán nem is ismerik), őket a norvégok követik nyolc sikerrel, igaz nyolcból nyolc női kézilabdában született, a sportok diverzitása nem igazán áll fenn. A listára még az olaszok fértek fel (egy foci VB, egy vízilabda VB illetve röplabda sikereknek hála), illetve a jégkorong-menő Kanada-Svéd páros (itt ugye árnyaltabb a kép, hiszen minden évben lehet VB-t nyerni jégkorongban), illetve a röplabdában bomba erős lengyelek. 

De hol vagyunk mi? Három elsőséggel következünk, igaz Németországgal, Horvátországgal, Görögországgal, Dániával, Brazíliával, Csehországgal holtversenyben. A mi három sikerünk vízilabdából jött össze (egy férfi, két női), a többi sportágban, sajnos nem sikerült hasonló bravúrt elérnünk. Finnországnak és Montenegrónak két sikere van, az elmúlt tizenöt évből, Hollandiának, Ausztráliának, Szlovéniának, Portugáliának pedig egy-egy sikere van, a fent említett sportágakból. 

Talán a legmeglepőbb, hogy Nagy Britannia egyetlen egy sikerrel sem rendelkezik, igaz a britek hagyományosan egyéni sportokban, illetve például rögbiben vagy krikettben számítanak jónak. Ezen kívül talán meglepő lehet, hogy Kína sincs sehol, de a britekhez hasonlóan, ott is inkább egyéni sportokban szoktak brillírozni az olimpiákon.

Titeket meglepett az eredmény, vagy nagyjából láthatatlanul is ezt gondoltátok, hogy ez az erősorrend a nemzetek között?