Volt már ilyen dominancia a Forma 1-ben, mint most?

Volt már a Mercedeséhez hasonló dominancia a Forma 1-ben?

A hibrid éra óta a Forma 1-ben nem kérdés, hogy a Mercedes egyeduralkodó. 2014 óta az összes egyéni és csapat világbajnoki címet ők szerezték meg, Hamilton négy, Rosberg egy alkalommal végzett a tabella élén, és csak az elmúlt két évben (épp Rosberg visszavonulása, és a nála sokkal gyengébb Bottas érkezése miatt is) fordult elő olyan, hogy a VB második hely nem Mercedes pilótát illette, hanem a Ferraris Vettelt. Igaz, idén úgy fest minden más lesz, kilenc futam után már tetemes az előnye a két Mercedes pilótának: Hamiltonnak 197, Bottasnak 166 pontja van, az őket üldöző Verstappennek 126. De vajon tényleg egyeduralkodó ez a fajta dominancia, vagy össze lehet hasonlítani korábbi siker csapatok, siker korszakaival?

mercedes-amgwins-formula-1-champions-130073_1.jpg



Ha Forma 1 és dominancia, akkor sokaknak a Ferrari és Schumacher 2000 és 2004 közötti tündöklése ugrik be. Joggal, hiszen a maranelloi istálló és a német pilóta öt szezonon át lett folyamatosan egyéni és csapat világbajnok is. Hasonló időszaka a Red-Bull Renaultnak és a szintén német Vettelnek volt, 2010 és 2013 között: akkor az energiaitalos istálló nyert négy világbajnoki címet, ahogy Vettel is. Ugyan sok esetben hasonló a három csapat dominanciája, de a Mercedesé még a két riválishoz képest is sokkal, minden eddiginél brutálisabb, és egyelőre nem látni azt, hogy mikor lesz ennek vége. 

A Ferrari 2000 és 2004 között 85 futamon indult el, amiből 57-et meg is nyert, ez azt jelenti, hogy a domináns éveikben a futamaik 67%-án tudtak diadalt aratni. A Red Bullnál négy évig tartó sikerkorszak során 77 futamból 41-et nyertek meg, ez 53%-os győzelmi arány. A Mercedes 2014-től a mai napig 109 futamon indult el, azokból 82-őt nyert meg, ami a versenyek 75%-a. Érdekesség, hogy a maradék 25%-on csak a Ferrari és a Red Bull tudott osztozkodni. A Ferrari domináns évei alatt a Mclaren, Williams, Renault és a Jordan is tudott futamot/futamokat nyerni, a Red Bull időszakában pedig a Ferrari, Mclaren, Mercedes, Lotus és a Williams is ünnepelhetett a dobogó tetején, legalább egyszer. A hibrid éra óta erre semmi esély nincs: egyrészt a Merci viszi a nagydíjak háromnegyedét, a másik negyeden pedig a Ferrari és a Red Bull osztozkodik. A dobogóra is csak néhányszor fért oda egy-egy középcsapat. 

Vajon valaha véget ér a Mercedes egyeduralkodása? Lesz még esély arra, hogy középcsapat pilótája a dobogó tetején ünnepeljen? Lesz még a Mclarenből nagy csapat? A Ferrari valaha utoléri a Mercedest? És a Red Bull Honda motorokkal képes lesz ismét a siker útjaira lépni? Ezek talán a Forma 1 következő időszakának a legégetőbb kérdései. Ti mit gondoltok?